روز قانون اساسیجمهوری قرقیز(ستان) برابر است 5 ماه می1993[15 اردیبهشت 1372]، در این روز اولین قانون اساسیاین کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در ۱۹۹۱ به تصویب رسید.
پیشینه و اولین قانون اساسی
قانون اساسیسال 1993 را میتوان اولین قانون اساسیاین کشور دانست چرا که اولین بار پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۹۹۱، قرقیزستان به استقلال دست یافت. پس از مدتی انقلاب گل لاله در سال 2005 بوقوع پیوست.
انقلاب گل لاله که در سال ۲۰۰۵ روی داد، به برکناری عسکر آقایف رئیس جمهور منجر شد. این انقلاب پس از انتخابات مجلس قرقیزستان در ۱۳ مارس ۲۰۰۵ آغاز شد. انقلابیون به فساد و اقتدارگرایی آقایف، خانوادهاش و حامیانش اعتراض داشتند. آقایف به قزاقستان و سپس به روسیه گریخت. در ۴ آوریل ۲۰۰۵، در سفارتخانه قرقیزستان در مسکو ، آقایف استعفای خودش را در محضر نماینده مجلس قرقیزستان امضا کرد. استعفا در ۱۱ آوریل ۲۰۰۵ توسط مجلس موقت قرقیزستان تأیید شد.
پس از آن نیز مجموعهای از حوادث و درگیریهای خیابانی میان مخالفان و نیروهای دولتی که از ۶ آوریل ۲۰۱۰ آغاز و در ۸ آوریل ۲۰۱۰ با تصرف نهادهای دولتی بدست مخالفان، به برکناری رئیسجمهور قربان بیگ باقییف انجامید.
معترضان در روز ۶ آوریل موفق به تسخیر فرمانداری شهر تالاس شدند، در ۷ آوریل درگیری خونین میان نیروی انتظامیو معترضان در بیشکک پایتخت این کشور به قتل دستکم ۷۴ معترض انجامید و رادیو و تلویزیون دولتی قرقیزستان، مجلس و فرودگاه به تصرف معترضان درآمد. همان شب با اعلام فرار رئیسجمهور قربان بیگ باقییف از بیشکک، مخالفان تشکیل حکومت انتقالی را اعلام کردند. تلویزیون قرقیزستان پس از آغاز پخش برنامهها، خبر استعفای دانیار حسین اوف، نخستوزیر، اعلام همبستگی نیروهای مسلح با مخالفان و تصرف مراکز عمده دولتی را اعلام کرد. در نهایت این رخدادها منجر به بازنگری در قانون اساسی، تحکیم نظام پارلمانی و کاهش اختیارات رئیس کشور شد.
مشخصات
قانون اساسیکنونی قرقیزستان از طریق همه پرسی 27 ژوئن 2010، جایگزین قانون اساسی پیشین شد. این قانون اختیارات مجلس را افزایش و همزمان اختیارات رئیس جمهور را کاهش داد و در مابقی جهات، با قانون قبلی مشابه است.
این قانون با مقدمهای کوتاه، در نه فصل و یکصد و چهارده اصل تنظیم شده است؛
· بخش اول: بنیانهای نظام قانون اساسی
· بخش دوم: حقوق بشر و آزادیها
· بخش سوم: رئیس جمهوری قرقیز
· بخش چهارم: اختیارات قانونگذاری جمهوری قرقیز
· بخش پنجم: قوه مجریه جمهوری قرقیز
· بخش ششم: اختیارات قضایی در جمهوری قرقیز
· فصل هفتم: دیگر مقامات حکومتی
· بخش هشتم: حکومتهای محلی خودمختار
· بخش نهم: آیین معرفی تغییرات قانون اساسی
در مقدمه قانون اساسیآمده است:
"ما مردم قرقیزستان با قدردانی از قهرمانانی که برای آزادی مردم جان خود را فدا کردند، به ایشان ادای احترام میکنیم؛
با تأیید هدف خود برای ساختن یک کشور آزاد، مستقل و دمکراتیک که بالاترین ارزشهای آن فرد(مرد و زن)، زندگی، سلامتی، حقوق و آزادیهای افراد است.
ابراز بی حد و حصر و اراده محکم در جهت توسعه و تقویت دولت قرقیزستان، محافظت از استقلال دولتی و اتحاد مردم، برای توسعه زبان و فرهنگ خود در آینده کشور.
آرزوی ما ریشه دار شدن حاکمیت قانون، تأمین عدالت اجتماعی، رفاه اقتصادی و رشد معنوی مردم به دستور پیشینیان خود برای زندگی در صلح و سازش، هماهنگ با طبیعت، از این طریق قانون اساسیحاضر را تصویب میکنیم."
ساختار کلی
قانون اساسیقرقیزستان، ساختار این کشور را بر اساس نظام تک مجلسی با نام «جوگورکو کنش»، ریاست کشور یک رئیس جمهور و ریاست دولت توسط یک نخست وزیر قرار داده است.
اصل یکم قانون اساسیدر بند اول خود بیان میدارد: " جمهوری قرقیزستان یک حاکمیت، دمکراتیک، سکولار، واحد و اجتماعی است که بر اساس قانون اداره میشود."
بند اول اصل دوم نیز تصریح میکند: "مردم قرقیزستان حامل حاکمیت و تنها منبع قدرت دولت در جمهوری قرقیزستان هستند." در ادامه این اصل بر اداره مستقیم کشور از طریق انتخابات و همه پرسی تاکید میگردد که همگی بر مبنای مقررات این قانون اساسیخواهند بود که در آن به دولت موظف به تضمین حضور همه گروههای اجتماعی بر اساس قانون است و سن رای دهندگان نیز هجده سال تعیین میگردد.
اصل سوم را باید اصلی ترین اصل این قانون اساسیدانست چرا که بیان میدارد:
" قدرت دولت در جمهوری قرقیزستان مبتنی بر اصول زیر است:
یکم، برتری قدرت مردمی، به نمایندگی رئیس جمهور منتخب و «جوگورکو کنش» در سراسر کشور تضمین میگردد.
دوم، تفکیک قوای حکومت
سوم، علنی(عمومی) بودن و پاسخگویی نهادهای حکومتی و خودگران در قبال مردم و اعمال اختیارات آنها به نفع مردم.
چهارم، تفکیک کارکردها و اختیارات مقامات ایالتی و نهادهای خودگردان محلی."
حقوق و آزادیهای فردی
مطابق اصل شانزدهم، حقوق و آزادیهای اساسی بشر غیرقابل تفکیک هستند و از بدو تولد به هر شخص تعلق دارند . اصل بیستم نیز در همین راستا، اتخاذ اعمال مقرراتی که باعث محدود شدن حقوق و آزادیهای انسانی و مدنی شود را ممنوع میکند.
زبان و مذهب رسمی
اصل دهم قانون اساسیقرقیزستان، زبان دولتی کشور را قرقیزی قرار داده و در بند دوم استفاده از زبان روسی در ظرفیت یک زبان رسمیرا مجاز شمرده است؛ سپس در بند سوم آورده است، جمهوری قرقیزستان اطمینان خواهد داد که نمایندگان کلیه قومیتهایی که جمعیت قرقیزستان را تشکیل میدهند، حق حفظ زبان مادری خود و همچنین ایجاد شرایط برای یادگیری و توسعه آن را دارند.
حقوق اقلیتها و مذاهب
بند چهارم اصل سی و یکم انتشار کینههای ملی، قومی، نژادی و مذهبی، جنسیت و سایر برتریهای اجتماعی که موجب تبعیض، خصومت و خشونت میشود را ممنوع میدارد.
قوه مقننه
«جوگورکو کنش»، محلس جمهوری قرقیزستان - بالاترین نمایندهای است که وظیفه قانونگذاری و نظارت قانونی را در محدوده صلاحیت رقابتی قوا بر عهده دارد. قانون اساسیتعداد نمایندگان را به نسبت جمعیت مناطق، جمعا 120 نماینده برای یک دوره پنج ساله انتخابی تعیین کرده است که هر شهروند بالای بیست و یک سال در صورت داشتن حق انتخاب شدن، توسط مردم انتخاب شود.
حق ابتکار عمل در قانونگذاری(ارائه طرح قانون به مجلس) به این شرح است:
1.10،000 رای دهنده (ابتکار مردمی)؛
2. یک نماینده از « جوگورکو کنش »
3. دولت.
قوه مجریه
مطابق اصل یکصد و شصت دوم، رئیس جمهور رئیس کشور محسوب میشود که برای دوره ای شش ساله و بدون تکرار توسط مردم انتخاب میگردد. نامزد ریاست جمهوری نیاز به ۳۵ تا 70 سال سن، تسلط بر زبان دولتی و سکونت حداقل پانزده ساله پیش از انتخابات در خاک قرقیزستان دارد.
هیچ محدودیتی در تعداد نامزدها برای مقام ریاست جمهوری وجود نخواهد داشت و اشخاصی که حداقل 30،000 امضای رای دهندگان را جمع آوری کرده باشند میتوانند به عنوان نامزد ریاست جمهوری ثبت شوند .
رئیس جمهور فرمانده کل قوا است که ریاست نیروهای مسلح را بر عهده دارد ولی همچین به فرماندهان عالی ارتش را عزل و نصب میکند.
قوه قضائیه
ساختار قضایی قرقیزستان بر دیوان عالی و دادگاههای محلی استوار است. مطابق اصل نود و سوم تاسیس دادگاههای تخصصی بر اساس قانون مجاز شمرده شده است اما تاسیس دادگاههای فوق العاده ممنوع است.
مطابق بند پنجم اصل نود چهارم در مورد سن قضات دیوان عالی، هر شهروند جمهوری قرقیزستان که کمتر از 40 سال نداشته باشد و از 70 سال بیشتر نباشد و دارای تحصیلات عالیه حقوقی و حداقل 10 سال سابقه کار در حرفه حقوقی باشد ممکن است قاضی عالی باشد.
دادرسی اساسی
اتاق قانون اساسیبه عنوان بخشی از دیوان عالی کشور عمل خواهد کرد.
کمییسیون انتخابات
وظایف انتخاباتی و امور مربوط به همه پرسی بر عهده نهاد کمیسیون مرکزی انتخابات است.
شیوه و تعداد همه پرسی
«همه پرسی با پیشنهاد سیصد هزار نفر یا یک سوم نمایندگان شورای عالی برگزار میشود.»
شیوه و تعداد بازنگری
پیشنهاد بازنگری قانون اساسیتوسط دو سوم نمایندگان « جوگورکو کنش» تصویب و به همه پرسی گذاشته میشود. بازنگری قانون اساسیدر زمان وضعیت اضطراری ممنوع است. قانون اساسیسال 1993، تا کنون 7 بار مورد اصلاح قرار گرفته است.
متن قانون اساسی جمهوری قرقیز(ستان)